Läs på olika sätt

Läs på olika sätt

Biblioteken har böcker i olika format för dig som har en synnedsättning, läs- och skrivsvårigheter eller vill läsa böcker på lätt svenska. Vi har böcker med stor stil, lättlästa böcker, ljudböcker, punktskrift och talböcker.

Sidans innehåll:

Ljudböcker

Böcker med extra stor stil

Lättlästa böcker

Talböcker

Punktskriftsböcker

Kontakt

Ljudböcker

Ljudböcker är inlästa böcker. Fysiska ljudböcker finns som cd-skivor och/eller mp3-skivor att låna hem. Det finns också e-ljudböcker som du lånar och lyssnar på via bibliotekets webbsida eller i appen Biblio. Läs mer på Läs och lyssna digitalt.

Ljudböcker får lånas av alla.

Böcker med extra stor stil

Böcker med extra stor stil är anpassade för dig som har svårt att läsa vanlig text även med glasögon. Böcker med stor stil får lånas av alla.

Lättlästa böcker

För dig som har lässvårigheter eller dyslexi, tränar svenska eller bara vill läsa en kortare och lättare text finns lättlästa böcker. Böckerna är korta och har ett enklare språk med kortare meningar.

Talböcker

Har du en läsnedsättning eller av någon annan anledning svårt att läsa böcker med tryckt text, har du rätt att låna talböcker. En talbok är en inläst bok som kan produceras utan upphovsrättshavarens tillstånd. Lagen om upphovsrätt gör detta möjligt för att alla, oavsett läshinder, ska kunna ta del av böcker.

Talböcker får inte lånas av alla. 

Vem får låna talböcker?

Talböcker kan lånas av dig med:

  • Synnedsättning
  • Läs- och skrivsvårigheter (till exempel dyslexi)
  • Rörelsehinder
  • Kognitiv funktionsnedsättning
  • Afasi
  • Tillfälligt eller långvarigt läshandikapp

Du behöver inte ha något intyg för att ha rätt att låna talböcker.

Om du har svenska som andraspråk och tycker det är lättare att lyssna än att läsa räknas det inte som en läsnedsättning. Om du däremot har svårt att lära dig läsa svenska, efter att ha försökt, har du rätt att låna talböcker.

Lyssna på talböcker

Det finns flera olika sätt att lyssna på talböcker. Du som har nedsatt syn eller läs- och skrivsvårigheter kan ha möjlighet att låna en talboksspelare för cd-skivor från syncentralen eller hjälpmedelscentralen i din kommun. Hör med din kommun om vilka regler som gäller. Du kan också lyssna på talböcker genom Legimus via dator, surfplatta eller mobiltelefon.

Legimus

Om du uppfyller något av kraven för att låna talböcker kan du få tillgång till Legimus, som är en tjänst från Myndigheten för Tillgängliga Medier (MTM). Det innebär att du har tillgång till ett talboksbibliotek genom en app i din smartphone eller surfplatta, och din dator via Legimus webbsida. Appen är gratis och fungerar både för talböcker, talböcker med text och med punktskriftsskärm. Du kan läsa mer om tjänsten och villkoren för Legimus på legimus.se.

För att få tillgång till Legimus behöver du kontakta ditt bibliotek och boka en tid för registrering. Du får direkt tillgång till tjänsten. Vi visar hur du använder appen och hur du gör för att ladda ner böcker från webbsidan. Du hittar kontaktuppgifter längst ner på den här sidan.

Gäller det läsning för skolan och skolarbete så är det ditt skolbibliotek du ska vända dig till. Folkbiblioteken har hand om fritidsläsningen.

Om du är under 18 år måste du antingen ha med målsman vid registreringen, eller ha med ett undertecknat intyg.

 

Få dina talböcker hemskickade

Har du svårt att komma till biblioteket kan vi skicka hem dina talböcker till dig. Du får då med en speciell adresslapp som gör att du kan skicka tillbaka lånen kostnadsfritt. Det är bara att lägga dem i närmaste postlåda.

Talboken kommer

För dig som har en prenumeration på en taltidning kan vi även erbjuda Talboken kommer. Då skickas talböckerna elektroniskt till din tidningsspelare.

Punktskriftsböcker

Punktskriften består av tecken med upphöjda punkter och används i nästan hela världen. Punktskriftsböcker beställs via Legimus och levereras direkt till dig. Du behöver ha ett konto för att kunna låna själv i Legimus. Kontot får du via ditt bibliotek. Läs mer om punktskrift och beställ via legimus.se.

Biblioteket kan också hjälpa dig att beställa punktskrift. Du hittar kontaktuppgifter längst ner på den här sidan.

Kontakt

Kontakta ditt närmaste bibliotek för mer information om talböcker, Legimus eller punktskrift.

Bjuv

Legimus: Bjuvs bibliotek, telefon 042-458 52 30

Talböcker och punktskrift: Carina Lindén, 042-458 52 32

Båstad

Legimus, talböcker och punktskrift: Båstads bibliotek, telefon 0431-770 88

Helsingborg

Legimus: Boka en introduktion till Legimus via formulär här på webbsidan. Vid frågor kontakta Alexander Bergdahl via e-post alexander.bergdahl@helsingborg.se

Talböcker och punktskrift: Talboksansvariga, telefon 042-10 69 79 (tisdag-torsdag, kl. 13.00–15.00), e-post talboken@helsingborg.se

Höganäs

Legimus, talböcker och punktskrift: Nevena Pesic, telefon 042-33 73 75

Klippan

Legimus, talböcker och punktskrift: Klippans bibliotek, telefon 0435-280 72

Landskrona

Legimus: Pontus Ridderstedt, telefon 0418-47 35 05

Talböcker och punktskrift: Jessica Ralsgård, telefon 0418-47 35 04 

Perstorp

Legimus, talböcker och punktskrift: Perstorps bibliotek, telefon 0435-392 30

Svalöv

Legimus, talböcker och punktskrift: Svalövs bibliotek, telefon 0418-47 51 30

Åstorp

Legimus, talböcker och punktskrift: Åstorps bibliotek, telefon 042-642 20

Ängelholm

Legimus, talböcker och punktskrift: Ängelholms bibliotek, telefon 0431-46 89 00

Örkelljunga

Legimus, talböcker och punktskrift: Örkelljunga bibliotek, telefon 0435-550 55

Språk