Författarbesök 15/9: Henrik Bromander Författarbesök 15/9: Henrik Bromander
Så föds ett nättroll
Ett samtal om näthat

I sin hyllade roman Vän av ordning skildrar Henrik Bromander vår akuta samtid när han skriver om Joel vars aktiviteter på nätet utvecklas från att vara en sporadisk skribent i olika forum till att bli en aktivist i den högerradikala rörelsens tjänst, ett så kallat nättroll. Bromander berättar om hatet och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält.

Oskar Johansson från biblioteket intervjuar. På scen ställs frågan som varit högst på dagordningen på ledarsidor och debatterats flitigt i böcker och debattartiklar de senaste åren: hur föds ett nättroll?

När: Tors. 15/9 kl. 19.00.

Var: Stadsbiblioteket vån. 2, Hörsalen.

Entré: 50 kr. för vuxna, 25 kr. för dig under 18 år.

Arr: Ängelholms bibliotek.

Biljetter kan köpas en månad i förväg antingen i bibliotekets reception eller läggas undan på 0431 - 46 89 00. Biljetter kan också köpas på plats.

[Fotograf: Ludwig Trollare]

historisk vandring 4 september historisk vandring 4 september
I luntertunbornas fotspår
Guidad vandring med Johan Brinck
Följ med på guidad vandring i luntertunbornas fotspår. Johan Brinck berättar om när luntertunborna 1516 övergav sin hemort för den nya köpstaden Ängelholm. Vandringen går från kyrkoruinen i Luntertun och följer gång- och cykelvägen över Vassbron vid Rössjöholmsåns utlopp i Rönne å, över Flygarebron, genom Reningsverksskogen förbi den spännande borgön Rönneholm, den nya Nybroskogsleden fram till Roddklubben, sedan Pyttebanans banvall och åpromenaden in till Tingstorget och Stortorget.
När: Sön. 4/9 kl. 10.00.
Var: Samling vid Luntertuns kyrkoruin. Lokalbuss 2 mot Vejbystrand stannar vid ruinen. Beräknad varaktighet 2h, sträcka ca 5 km.
Ingen avgift.
Arr: Ängelholms bibliotek och Ängelholmsbygdens lokalhistoriska förening.
Ingen föranmälan.
sommarboken 2016 startar 7 juni sommarboken 2016 startar 7 juni
Läs åtta böcker i sommar - så får du en

SOMMARBOKEN på biblioteken i Ängelholm är till för dig som 6-20 år.
Du får delta i Sommarboken en gång under sommaren.

SÅ HÄR GÅR DET TILL:

Första dagen för Sommarboken är 7 juni. Kom till biblioteket och hämta din sommarboksfolder och låna hem dina första böcker. Du har hela sommaren (till den 31/8) på dig att låna och läsa åtta böcker. Du behöver inte låna alla åtta på en gång. Du ska kunna läsa böckerna själv

Du kan välja bland berättelseböcker, faktaböcker, poesi, böcker på andra språk, bilderböcker eller seriemagasin. Om du har svårt att läsa tryckta böcker kan du få hjälp av oss på biblioteken med lättlästa böcker och ljudböcker.

I foldern antecknar du författare och titlar på de böcker du läst. När du lämnar tillbaka en utläst bok ska foldern vara med så att vi kan sätta en stämpel för varje läst bok. Betygsätt dina böcker med en till fem stjärnor, skriv/rita om en av dina lästa böcker. När du har läst åtta böcker är det dags att välja en presentbok.

Sommarboken pågår 7 juni – 31 augusti. Böcker till Sommarboken kan du låna på Stadsbiblioteket, närbiblioteken eller bokbussen.

I år vill vi att du skriver/ritar om en av dina lästa böcker.Tack till eleverna i klass 8 på Söndrebalgs skola som bidragit med teckningar.

Bibliotek Familjen Helsingborg Bibliotek Familjen Helsingborg
Från 2016 byter biblioteken i nordvästra Skåne namn till Bibliotek Familjen Helsingborg.

De elva nordvästskånska kommunerna har länge samarbetat. Politikerna i kommunerna beslutade gemensamt i höstas att alla samarbeten ska ligga under ett och samma varumärke: Familjen Helsingborg.

För dig som besöker biblioteken innebär namnbytet att du kommer mötas av ett nytt utseende på bibliotekskorten, webbplatsen och i informationsmaterialet. I övrigt är det samma service och innehåll som tidigare, och samma låneregler kommer fortsätta att gälla. Du som redan har ett bibliotekskort behöver inte byta ut det, vi kommer inte att kräva in korten med Skåne Nordväst-loggan på.

I och med namnbytet så har vi ändrat vår adress till bibliotekfh.se, så det är den största förändringen för bibliotekens besökare. De nya bibliotekskorten och informationsmaterialet kommer att tas fram och komma ut nu i vår.

För mer information om Familjen Helsingborg, se www.familjenhelsingborg.se.

Forskarkvällar med lunds universitet Forskarkvällar med lunds universitet
7/9 Sofie Ceder - Ljuset som botar cancer
Hur strålbehandling fungerar.

Under fyra kvällar i höst kommer forskare från Lunds universitet till Stadsbiblioteket och föreläser om högaktuella ämnen.

1. 7 september Sofie Ceberg att prata under rubriken Ljuset som botar cancer – hur strålbehandling fungerar. Ordet strålning är laddat i dagens samhälle, och klingar sällan positivt. Men strålning med låg energi kan hjälpa oss att hitta tumörer och strålning med hög energi kan stråla bort tumörer.

2. 4 oktober Hans Hansson kommer under rubriken Inverkan av framtida klimatförändringar på kustprocesser tala om hur kuster fungerar, varför vissa eroderas och andra inte, vad man bör göra för att motverka erosion och vad man inte bör göra, både idag och i framtiden.

3. 19 oktober Shifteh Mobini att prata under rubriken Hur kan vi säkra våra städer mot översvämningar? . Klimatet förändras och med det väntas fler och större skyfall. Det betyder att vi också kan förvänta fler översvämningar. Hör om ett nytt forsknings-projekt om detta, och om hur du själv kan skydda ditt hus och din tomt.

4. 23 november Cecilia Hammarlund kommer prata under rubriken Utfiskade hav och fattiga fiskare - kan ett ekonomiskt tankesätt hjälpa till att lösa problemen?. Om överfiske och dålig lönsamhet i fiskesektorn. Varför är våra hav utfiskade? Varför går så många yrkesfiskare med förlust? Vad kan man göra för att lösa problemen?

När: kl. 18.00.

 Var: Stadsbiblioteket vån. 1, Bokhallen.

Fri entré.

 Arr: Ängelholms bibliotek i samarbete med Lunds universitet.

Ingen föranmälan

Läsutmaning 2016 Läsutmaning 2016
Sommarens läsutmaning har börjat!
Läs 8 böcker i 12 kategorier

Kom och hämta Läsutmaningens bokmärke på något av våra bibliotek. Läs 8 böcker ur de 12 kategorierna på framsidan av detta bokmärke. Välj själv vilka av kategorierna och vilka böcker. Läsutmaningen pågår 7/6 – 31/8. Tipsa oss sedan gärna om vilken bok du tyckte bäst om på bokmärket. I september är du välkommen på vårt bokprat där vi träffas och tipsar varandra om bra böcker ur läsutmaningen. Datum meddelas senare.

nya filmer nya filmer

       

Hjärtligt välkomna på språkcafé! Hjärtligt välkomna på språkcafé!
Måndagar och onsdagar kl. 15 - 17

Väl mött i Språkrummet, Stadsbiblioteket vån. 2