Hoppa till innehåll
 

Copyright © AXIELL Sweden 2012 All Rights Reserved. No part of this material may be reproduced or republished without AXIELL Sweden's express consent unless otherwise indicated.

Att använda hemsidan Att använda hemsidan

Här hittar du information om hur du använder hemsidan för att söka och reservera de böcker och andra medier du hittar på biblioteken i Skåne Nordväst. Klicka på en rubrik för att se mer information.

Sök böcker, musik, film och mer

I sökrutan längst upp på sidan kan du söka i allt material som finns på biblioteken i Skåne Nordväst. Skriv bara in ett sökbegrepp i sökrutan, till exempel ett ord i titeln, författarens namn eller ett ämne. Det spelar ingen roll om du använder små eller stora bokstäver.

Om sökordet du skriver in inte ger något resultat görs det automatiskt en sökning på liknande ord. Det innebär att du får träff på titlar som innehåller ett ord som ungefär matchar ditt sökord. Om du till exempel sökt efter en författare vars namn du inte vet hur man stavar kan du skriva ungefärlig stavning, till exempel solsenisin. Då presenteras en träfflista som innehåller resultat som ligger nära denna stavning, till exempel Soljsjenitsyn.

Träfflista

När du gjort din sökning och fått upp en träfflista, kan du filtrera resultaten genom att klicka på olika val i spalten till vänster. Här kan du välja t ex att bara se böcker för barn, att bara se CD-böcker eller bara se träffar på ett visst språk. Du klickar på till exempel CD-böcker, och en ny träfflista visas som innehåller de CD-böcker som passar in på det du sökte på tidigare.

I toppen på träfflistan finns ett verktygsfält där du kan sortera listan efter relevans, författare, titel eller utgivningsår. Klicka på t ex författare, så sorteras listan efter författarens namn i ordning från A-Ö. Klickar du en gång till ändras sorteringsordningen till Ö-A.

Under sorteringsknapparna finns också ett verktygsfält där du kan:

Välj Skicka för att e-posta träfflistan till en mottagare.

Välj Skriv ut för att skriva ut träfflistan.

Välj Ladda ner för att ladda ner träfflistan

Välj Markera alla för att markera alla titlar.

Välj Avmarkera alla för att avmarkera alla titlar.

Välj Länka till träfflistan (högerklicka) för att se URL-en till sidan med träfflistan.

I träfflistan ser du information om varje boks titel, författare, utgivningsår, språk och medietyp (t ex bok, film eller CD-bok). I vissa fall visas också en bild på omslaget. Till höger under varje träff ligger två knappar, Lägg i minneslista och TipsaFör att använda dessa funktioner måste du vara inloggad.

Reservera

Du måste vara inloggad för att reservera. 


Du kan reservera allt material inom Bibliotek Skåne Nordväst och hämta det på ditt lokala bibliotek. Undantaget är TV-spel och filmer på DVD och Blu-ray, som inte skickas mellan biblioteken. Det kostar inget att reservera, och du kan reservera både utlånat material och sådant som finns inne på biblioteket. När du fått ett aviseringsmeddelande via e-post, SMS eller brev är din reservation klar att hämta.

Gör så här för att reservera:
Klicka på titeln du vill reservera i träfflistan.
Klick på Reservera.
Välj hämtställe.
Klicka på Spara.

 

Du kan välja ett förvalt hämtställe för dina reservationer, så att du inte behöver fylla i vilket bibliotek du vill hämta boken på varje gång du reserverar. Du väljer ett förvalt hämtställe genom att logga in och gå in på sidan Mina uppgifter, klicka på Visa vid Förvalt hämtställe för reserverat material och sedan välja ett bibliotek i listan.

Logga in

Du kan logga in med ditt lånekortsnummer eller personnummer (ååmmddxxxx) och PIN-kod (fyra siffror). Du loggar in längst upp till höger på sidan. PIN-kod får du på ditt lokala bibliotek.


När du är inloggad med lånekort kan du låna om, reservera titlar, se dina avgifter samt ändra och lägga till telefonnummer och e-postadresser.