forskarturné forskarturné
Lunds universitets forskarturné kommer till oss igen!

På föreläsningarna är alla välkomna. Det kostar ingenting och ingen föranmälan behövs.

18.00 i vår aula Agardhsalen på Båstads bibliotek.

VÄLKOMNA!

Onsdagen 31 augusti: Bostadsapp för äldre.

Låt äldre människor vara delaktiga i frågor som rör dem – det lönar sig!

Oskar Jonsson (postdoktor, fil. dr. i industridesign, MFA i designhistoria och designteori, kand. i möbeldesign, gesällbrev i möbelsnickeri) berättar om sina erfarenheter av brukarmedverkan i forskning och utformning av produkter, tjänster och miljöer. Genom att låta de människor som berörs av beslut vara delaktiga kan man gemensamt skapa en bättre förståelse för dagens och morgondagens situation. Det finns många vinster att göra men också många utmaningar.

Föredraget tar även upp skilda sätt för användare att medverka och bidra till forskning och utveckling, vad det praktiskt innebär att delta i ett forsknings- eller designprojhekt, och hur den information som skapas kan analyseras och komma till nytta. Jonssons pågående projekt är att ta fram en app som ska hjälpa äldre medborgare att hitta bostadslösningar med bästa möjliga tillgänglighet.

Onsdagen 14 september: Hotet från de resistenta bakterierna – kan vi avväpna dem i framtiden?

Emanuel Smeds är biträdande forskare vid institutionen för infektionsmedicin. Till hans forskningsfält hör hur olika djurarters proteiner i olika utsträckning binder bakteriella proteiner. Förhoppningsvis kan denna kunskap användas till att ta fram nua läkemedel mot svåra infektioner.

Onsdagen 28 september: Vad ska vi tanka bilen med i framtiden?

Med Ola Wallberg, universitetslektor vid Institutionen för kemiteknik. Hur kan råvaror från skog och jordbruk användas för att producera framtidens drivmedel och kemikalier?

Onsdagen 19 oktober: Att bekämpa skadeinsekter med deras egna dofter.

Olle Anderbrant är Enhetschef vid Funktionell zoologi och ska berätta om hur man Med hjälp av kemiska och biologiska metoder kan tolka insekternas kemiska språk. Denna kunskap kan användas för att övervaka skadeinsekter och sällsynta arter och för att kontrollera skadeinsekter - ett alternativ/komplement till kemiska bekämpningsmedel.

Tisdagen 8 november: Kvinnorörelsens utveckling från rösträtt till idag.

Emma Severinsson är doktorand i historia och undervisar även i modevetenskap, samt är en av tre personer bakom historiepodden Lite passé. I sitt avhandlingsprojekt undersöker hon framställningar av moderna kvinnor i svensk veckopress under 1920-talet. I föredraget får vi följa kvinnorörelsens utveckling från 1900-talets början. Vilka frågor lyfts och hur hänger de ihop med varandra? Vilka linjer från den tidiga kvinnorörelsen kan vi se fram till idag?

Torsdagen 24 november: Minne och mentala tidsresor.

Episodiskt minne innebär mentala tidsresor som ger oss möjlighet att återuppleva tidigare händelser och att tänka om framtiden. Mikael Johansson, professor på institutionen för psykologi, ger en bild av hur detta resande går till i hjärnan och förklarar vad som påverkar tillgängligheten till våra minnen, varför vi minns fel och varför det kan finnas en poäng med att glömma.

SOMMARBOKEN SOMMARBOKEN
Sommarboken 2016
På kommunens bibliotek för dig mellan 6 och 16!

Bor du i Båstads kommun och är mellan 6 och 16 år?

Då kan du vara med i Sommarboken.

Låna och läs fem böcker, fyll i sommarboksfoldern (som du får på ditt närmsta bibliotek) och samla en stämpel för varje läst bok.

När du är färdig får du välja en helt ny bok som du får behålla.

Du har på dig fram till den 12 september.

VÄLKOMNA OCH GLAD BOKSOMMAR!

östra karups bibliotek östra karups bibliotek
Tyvärr drar byggnadsarbetena
i Östra Karup ut på tiden

Det visade sig att ombyggnationerna som behövdes på Östra Karups skola var mer omfattande än vad man först trodde.

Folkbiblioteket i Östra Karup beräknas öppna i augusti.

Har du svårt att ta dig till biblioteket, exempelvis på grund av skada, sjukdom eller funktionshinder? Kontakta biblioteket i Båstad, på telefonnummer 0431-770 88.

grevie bibliotek grevie bibliotek
Grevie Bibliotek
har öppnat!

Äntligen finns det ett bibliotek i Grevie igen!

Då Backaskolan i Grevie stängdes av fastighetstekniska skäl vid påsk för snart två år sedan stängdes även biblioteket som låg på skolan. När folkbiblioteket nu åter öppnar, blir det på ICA Nära, mitt i samhället.

Tyngdpunkten kommer att ligga på ny litteratur för barn och vuxna men som på alla Båstads kommuns bibliotek finns det även tillgång till hela det Nordvästskånska litteraturbeståndet över nätet. Böckerna kan sedan både hämtas och lämnas i Grevie.

De bemannade tiderna på biblioteket är
måndagar 10-12 och 13-16
torsdagar 13-19

Övriga tider (ICA:s öppettider) går det bra att låna och lämna själv.

VÄLKOMNA TILL BIBLIOTEKET!

meröppet bibliotek i förslöv meröppet bibliotek i förslöv
Förslövs bibliotek
är meröppet!

Nu kan du använda biblioteket i Förslöv även utanför de bemannade öppettiderna. Med ett speciellt nyckelkort får du tillgång till bibliotekslokalen och kan låna, lämna, hämta reserverade böcker, studera, läsa tidskrifter och så vidare när det passar dig.

Besök biblioteket för att registrera dig och hämta ut ditt nyckelkort!

Tiderna för meröppet är:
vardagar 13-21
lördagar, söndagar och helgdagar 10-17

Om något händer ringer du Båstadhems journummer: 0431-31 10 37.

För frågor om biblioteket, kontakta Förslövs bibliotek:
forslov.bibliotek@bastad.se
0431-772 41

om e-böcker om e-böcker
Så här gör du för att låna e-böcker direkt från bibliotekfh.se.

Klicka här eller på rubriken E-böcker i menyn för att komma till vår e-bokssida.

Du söker efter e-böcker på samma sätt som du söker efter andra böcker. Söker du från e-bokssidan får du bara upp e-böcker i träffarna, och om du söker från någon annan av sidorna inom biblioteksnv.se får du upp träffar både på e-böcker och tryckta böcker. På e-bokssidan kan du också få tips på särskilda kategorier eller nyinkomna e-böcker, läsa mer om e-böcker eller följa en steg-för-steg-guide till e-bokslån.

När du lånat en e-bok kan du se den under Mina lån, och här kan du även att ladda ner samma e-bok flera gånger, till exempel om du vill läsa samma bok både på din telefon och din surfplatta.

SPRÅKCAFÉ I BÅSTAD OCH FÖRSLÖV SPRÅKCAFÉ I BÅSTAD OCH FÖRSLÖV
Alla är välkomna på språkcaféerna
på biblioteken i Båstad och Förslöv

 

Måndagar 15.00-17.00 på FÖRSLÖVS BIBLIOTEK
Vi bjuder på kaffe. Arrangörer är ABF och Svenska Kyrkan.

 

Tisdagar 17.30-19.00 på BÅSTADS BIBLIOTEK (Café Biblos)
 

Fredagar 15.00-16.30 på BÅSTADS BIBLIOTEK
Språkcaféet på fredagar är ett samarbete mellan biblioteket och Studieförbundet Vuxenskolan.

 

VÄLKOMNA!

bjärebygdens årsbok bjärebygdens årsbok
Du kan söka här på hemsidan efter alla artiklar i Bjärebygdens årsbok!

Artiklarna i samtliga utgåvor av Bjärebygdens årsbok är indexerade och sökbara här på hemsidan.

I katalogposten kan du se vilken årgång som artikeln är publicerad i.

västra karups bibliotek västra karups bibliotek
Västra Karups Bibliotek
har öppnat!

Från och med torsdagen den 4 februari är Västra Karups bibliotek återigen öppet för allmänheten.

Biblioteket har fått en ny lokal, men platsen är fortfarande Västra Karups skola.

ALLA ÄR VÄLKOMNA på torsdagar 14-18!

Nya funktioner på hemsidan Nya funktioner på hemsidan
I samband med namnbytet har bibliotekets hemsida fått ett par nya funktioner.

I samband med att vi byter namn från Bibliotek Skåne Nordväst till Bibliotek Familjen Helsingborg ändrar vi också ett par funktioner på hemsidan

Du behöver inte längre skapa ett användarnamn för att få tillgång till funktioner som betygsättning och spara minneslista. Du loggar alltid in med ditt personnummer eller lånekortsnummer och PIN-kod, och får tillgång till alla funktioner. Har du ett användarnamn sedan tidigare fungerar det fortfarande att logga in med.

Sidorna Mina Lån och Omlån har designats om, för att göra omlånen tydligare.

Du kan nu välja ett förvalt hämtställe för dina reservationer, så att du inte längre behöver fylla i vilket bibliotek du vill hämta boken på varje gång du reserverar. Du väljer ett förvalt hämtställe genom att logga in och gå in på sidan Mina uppgifter, klicka på Visa vid Förvalt hämtställe för reserverat material och sedan välja ett bibliotek i listan.

Knapparna där du väljer hur du vill läsa en e-bok har fått tydligare namn.

Hemsidan är byggd för dessa webbläsare och nyare versioner av dem: Internet Explorer 11, Firefox 43 och Chrome 47.

lär dig språk via datorn lär dig språk via datorn
Lär dig ett nytt språk hemifrån med Mango Languages interaktiva språkkurser.

Lär dig språk direkt via vår hemsida! Som låntagare hos Bibliotek Skåne Nordväst får du tillgång till Mango Languages hela utbud av interaktiva språkkurser.

För att logga in i databasen, gå till vår sida med databaser och klicka på Mango i listan. Skriv in ditt lånekortsnummer i rutan Your card number och klicka på Start learning.

Mango Languages finns även som app som kan laddas ner till surfplatta eller smartphone här:
Mango Languages för iPhone och iPad
Mango Languages för Android

Mango Languages är en amerikansk tjänst. Deras hemsida är därför på engelska och alla kurserna (utom engelska som andraspråk) kräver kunskaper i engelska.

Här finns kurser i: arabiska, danska, dari, farsi (persiska), finska, franska, grekiska, haitisk kreol, hawaiiska, hebreiska, hindi, holländska, indonesiska, iriska, isländska, italienska, japanska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), koreanska, kroatiska, latin, norska, pashto, piratspråk, polska, portugisiska (brasiliansk), ryska, slovakiska, spanska, svenska, tagalog (filippinska), tamil, thailändska, tjeckiska, turkiska, tyska, ukrainska, urdu och vietnamesiska.

Här finns också kurser i engelska som andraspråk (English as Second Language, ESL) för personer som talar: arabiska, franska, grekiska, italienska, japanska, kinesiska (mandarin och kantonesiska), koreanska, polska, portugisiska, spanska, turkiska, tyska, ryska och vietnamesiska.