Hoppa till innehåll
E-böcker och e-ljudböcker: Så gör du E-böcker och e-ljudböcker: Så gör du

Steg 1: Bibliotekskort och PIN-kod
För att låna e-böcker måste du ha ett bibliotekskort med PIN-kod. Har du inget giltigt kort sedan tidigare måste kortet registreras på plats på något av Bibliotek Familjens Helsingborgs bibliotek. Om du behöver en ny PIN-kod kan vi maila ut en ny, under förutsättning att du har en e-mailadress registrerad på ditt kort sedan tidigare. Behöver du en ny kod, kontakta ditt bibliotek.

Steg 2: Skapa ett användarkonto hos Adobe
För att ladda ner e-böcker, oavsett hur du väljer att läsa dem, behöver du ha ett användarkonto hos Adobe. Att skaffa ett användarkonto är gratis. Så här gör du:

1. Gå till Adobes hemsida för att registrera ditt Adobe-id.
2. Fyll i  ditt för- och efternamn, din e-mailadress och födelsedag. Skriv in ett valfritt lösenord på minst 8 tecken, som innehåller både siffror och bokstäver. Välj ditt land och bocka för att du godkänner användarvillkoren/sekretesspolicyn.
3. Klicka på "Anmäl dig".

Steg 3. Välj hur du vill läsa din e-bok:

Låna e-bok till smartphone eller surfplatta

• Hämta en app för att läsa e-böcker, vi rekommenderar Bluefire Reader till iPad, Aldiko till Android och Overdrive till Windows.


• Öppna appen och skriv in din e-mailadress och lösenordet som du registrerade som ditt användarkonto på Adobe (behöver endast göras vid första lånet). I Bluefire Reader kan du skriva in dina uppgifter genom att trycka på informationsymbolen och välja Accounts, i Aldiko trycker du på menysymbolen och väljer därefter Om och Lägg till nytt DRM-konto.


• Gå till bibliotekfh.se och logga in med ditt person- eller lånekortsnummer och PIN-kod.


• Leta upp den bok du vill låna genom att använda sökfunktionen eller en lista i högerspalten. På bibliotekfh.se/eböcker söker du enbart bland e-böcker och streamade ljudböcker. Du kan också söka från en annan sida på biblioteksnv.se. Då får du upp alla format som böckerna finns tillgängliga i.


• Klicka på titeln eller omslagsbilden i träfflistan eller listan.


• Klicka på texten Ladda ner (EPUB) som du hittar under Tipsa-knappen.


• När boken laddats ner, välj att öppna den i Bluefire Reader eller Aldiko.

Låna e-bok till dator

• Installera programmet Adobe Digital Editions på din dator och logga in med din e-mailadress och lösenordet som du registrerade som ditt användarkonto hos Adobe.


• Gå till bibliotekfh.se och logga in med ditt person- eller lånekortsnummer och PIN-kod.


• Leta upp den bok du vill låna genom att använda sökfunktionen eller en lista. På bibliotekfh.se/eböcker  söker du enbart bland e-böcker och streamade ljudböcker. Du kan också söka från en annan sida på biblioteksnv.se. Då får du upp alla format som böckerna finns tillgängliga i.


• Klicka på titeln eller omslagsbilden i träfflistan eller listan.


• Klicka på texten Ladda ner (EPUB) som du hittar under Tipsa-knappen.


• Adobe Digital Editions öppnas automatiskt och du kan börja läsa boken.

Låna e-bok till läsplatta

• Följ instruktionerna för att låna e-bok till datorn (se rubriken ovanför).


• Ha Adobe Digital Editions öppet och se till att du står i "biblioteksvyn" (klicka på den lilla rutan med de tre bokryggarna överst till vänster på sidan för att komma dit).


• Anslut din läsplatta till datorn. En ikon för läsplattan dyker upp i botten av vänstermarginalen i Adobe Digital Editions.


• Dra din bok från biblioteksvyn ner till ikonen för läsplattan. Vänta till boken kopierats till plattan, sedan kan du koppla från läsplattan från datorn.

 

Undantag
En del läsplattor har trådlös uppkoppling, och behöver inte kopplas till datorn för att ladda ner en bok.

 

Har du en läsplatta med e-boksprogrammet Reader använder du detta program. Öppna Reader och verifiera läsplattan med mailadressen och lösenordet från ditt Adobe-konto (behöver endast göras vid första lånet). Logga in på bibliotekfh.se, leta upp din bok och klicka på "Låna". När lånet är registrerat väljer du att öppna i Reader .

Strömmade ljudböcker

Strömmade ljudböcker spelas upp direkt och sparas inte på datorn, surfplattan eller i mobilen. Du måste vara uppkopplad på Internet när du lyssnar (tänk på att kostnader för din uppkoppling kan tillkomma).

• Logga in på bibliotekfh.se med ditt person- eller lånekortsnummer och PIN-kod.


• Leta upp den ljudbok du vill låna genom att använda sökfunktionen eller en lista. På bibliotekfh.se/eböcker söker du enbart bland e-böcker och strömmade ljudböcker. Du kan också söka från en annan sida på biblioteksnv.se. Då får du upp alla format som böckerna finns tillgängliga i.


• Klicka på titeln eller omslagsbilden i träfflistan eller listan.


• Klicka på knappen Lyssna i Android för att lyssna i en Androidenhet. Detta kräver att du laddat ner appen Elib Ljudboksspelare från Google Play.


• Klicka på knappen Lyssna i dator för att lyssna i en dator. Detta kräver att webbläsaren hanterar Flash.


• Klicka på knappen Lyssna i iPhone/iPad för att lyssna i en iPhone eller iPad.


• När du ska fortsätta lyssna på ljudboken, logga in på webbplatsen och gå till Mina lån. De ljudböcker du har lånat de senaste 28 dagarna visas på sidan. Klicka på knappen "Hämta e-bok" under den ljudbok du vill fortsätta att lyssna på. Spelaren startar där du slutade att lyssna senast.

Vanliga frågor Vanliga frågor

Hur ofta kan jag låna?

Du kan låna två e-böcker eller strömmade ljudböcker per vecka (7 dagar, oavsett veckodag).

Hur länge är min e-bok tillgänglig?

Lånetiden för en e-bok är 28 dagar. Efter 28 dagar blir filen automatiskt ogiltig och du kan ta bort den från din dator, surfplatta eller telefon.

Ska en e-bok återlämnas?

Nej, du behöver inte göra någon återlämning. När lånetiden är slut blir filen automatiskt ogiltig och du kan ta bort den från din dator, surfplatta eller telefon.

Kan jag låna om?

Det går inte att förlänga e-bokslån, men när ett lån har gått ut kan du låna boken en gång till.

Något gick fel när jag lånade, och jag kunde inte öppna boken på min läsare.

Gå till Mina lån. Under lånade böcker ser du dina aktiva e-bokslån och kan ladda hem en lånad bok på nytt.

Kan jag läsa samma bok både på min telefon och min surfplatta?

Ja. Gå till Mina lån, och under rubriken lånade böcker ser du dina aktiva e-bokslån och kan ladda hem en lånad bok. Detta kan du göra på flera enheter.

Hur många böcker kan jag låna?

Du kan låna två e-böcker eller strömmade ljudböcker per vecka (7 dagar, oavsett veckodag).

Varför får jag ett meddelande om att antalet lån är överskridet? Jag har inte lånat de senaste 7 dagarna och mitt kort är inte spärrat.

Detta beror på att det finns ett maxtak för hur många lån våra låntagare kan registrera per månad. När antalet utlån för en månad är uppnått stoppas möjligheten att göra nya lån för alla låntagare. Vid varje månadsskifte nollställs antalet lån, och det går att låna som vanligt igen.

 

Copyright © AXIELL Sweden 2012 All Rights Reserved. No part of this material may be reproduced or republished without AXIELL Sweden's express consent unless otherwise indicated.