Föreläsare: Mattias Magnusson Föreläsare: Mattias Magnusson
Perstorps bibliotek
Tisdagen den 27 september klockan 19:00

Kan stamceller bota allvarliga sjukdomar?

I ett samarbete mellan Lunds Universitet och Perstorps bibliotek kommer två forskare att besöka Perstorp under hösten för att berätta om sin forskning och närliggande ämnen. Först ut är Mattias Magnusson som forskar vid Lunds Stamcellscentrum.

Stamceller utgör en livsnödvändig källa för att tillgodose kroppens enorma behov av nya mogna celler varje dag genom en individs livslängd. De unika egenskaper som stamcellerna innehar försöker nu forskare bemästra för att kunna byta ut sjuka eller skadade celler mot friska celler genererade från stamceller i laboratoriet, s.k. cellterapi. Mattias Magnusson som leder en forskningsgrupp vid Lunds Stamcellscentrum kommer att ge en överblick av hur långt forskarna har kommit och vilka utmaningar forskarna står inför.

Fri entré. Biljett hämtas på biblioteket. Välkomna!

Sagosång för barn 3-5 år Sagosång för barn 3-5 år
Perstorps bibliotek
Lördagen den 1 oktober klockan 10:30-11:00

Roland öppnar sitt sagoskåp och berättar, sjunger och spelar för barn mellan 3-5 år. Det blir både spännande berättelser och roliga sånger i en sagolik blandning där barnen får vara med.

Fri entré. Ingen föranmälan. Välkomna!

Kulturnatt på biblioteket Kulturnatt på biblioteket
Perstorps bibliotek
Fredagen den 14 oktober klockan 17:00-22:00

Vi anordnar en kulturell fredagskväll i Perstorp för att bjuda på boktips, lokal musik och teater. Biblioteket håller extra kvällsöppet och serverar fika. Gratis inträde på alla aktiviteter. Föranmälan krävs endast till teaterföreställningarna på grund av begränsat antal platser. Välkomna!

Teater: Gallring pågår klockan 17:00-18:00 samt 19:00-20:00

Gallring pågår är en suggestiv thriller i biblioteksmiljö för vuxna. Vi möter Bibliotekarien och Låntagaren, två knappt synliga varelser som balanserar på gränsdragningen för vem som tillåts plats i ett samhälle. Genom en fängslande lek med ljud och form får publiken via hörlurar nära och intimt följa huvudpersonens öde, på den plats dit vi alla är välkomna - biblioteket.

Medverkande på scen är: Sanne Ahlqvist Boltes och Oskar Stenström. Bakom föreställningen står teatergruppen Banditsagor. Föreställningen är ett samarbete med ABF Skåne Nordost och Riksteatern Skåne.

Biblioteket boktipsar klockan 18:10-18:50

Mari och Marie på biblioteket ger boktips för läsning i höstrusket.

Musik: The Jiglunds klockan 20:30-22:00

The Jiglunds är en syskonduo från Perstorp som består av Evelina och Fredrik Jiglund. Musiken är inspirerad av pop, country, folk och rock men beskrivs bäst som mysig. Gitarr och sång står i fokus. The Jiglunds musik handlar om olika med- och motgångar i livet, framförallt om lycklig och olycklig kärlek.

Språkcafé Språkcafé
Perstorps bibliotek
Varannan tisdag klockan 15:00-16:00

Vill du lära dig prata bättre svenska? Kom till bibliotekets språkcafé! Vi pratar svenska med varandra och dricker en kopp kaffe. Vi träffas på biblioteket följande tisdagar klockan 15:00 - 16:00:

23 augusti, 6 september, 20 september, 4 oktober, 18 oktober, 1 november, 15 november, 29 november klockan, 13 december

Språkcaféet är ett samarbete mellan Perstorps bibliotek och Röda Korset i Perstorp.

Utställning: Adrian Thuresson Utställning: Adrian Thuresson
Perstorps bibliotek
22 augusti - 30 september

Kreativt skapande kommer i en mängd olika former och med oändliga möjligheter. Det här har Adrian Thuresson tagit till sig, och under september visar han upp sina kartongskapelser i montrarna på Perstorps bibliotek.

Utställningen pågår till den 30 september. Välkomna!

Utställning: Seger, Silversand, Mills Utställning: Seger, Silversand, Mills
Perstorps bibliotek
3 september - 28 september

De tre lokalkända konstnärerna Jon Mills, Kaj Seger och Olle Silversand går nu ihop för en gemensam utställning på Perstorps bibliotek. De använder olika tekniker såsom akvarell, olja och tempera.

Välkomna på vernissage lördagen den 3 september klockan 10:00 – 13:00.

Utställningen pågår till den 28 september.

Föreläsare: Ellen Palm Föreläsare: Ellen Palm
Perstorps bibliotek
Måndagen den 17 oktober klockan 19:00

En värld av plast - är det hållbart?

I ett samarbete mellan Lunds Universitet och Perstorps bibliotek kommer två forskare att besöka Perstorp under hösten för att berätta om sin forskning och närliggande ämnen.

Ellen Palm är doktorand på miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola och arbetar i ett forskningsprojekt med en vision om ett framtida samhälle där plast produceras, används och återvinns på ett hållbart sätt i en cirkulär ekonomi. Föreläsningen kommer handla om plastens många för- och nackdelar i vårt samhälle, och Ellen kommer prata om både återvinning, tekniska lösningar och konsumentfrågor.

Fri entré. Biljett hämtas på biblioteket. Välkomna!

Om e-böcker Om e-böcker
Så här gör du för att låna e-böcker direkt från bibliotekfh.se.

Klicka här eller på rubriken E-böcker i menyn för att komma till vår e-bokssida.

Du söker efter e-böcker på samma sätt som du söker efter andra böcker. Söker du från e-bokssidan får du bara upp e-böcker i träffarna, och om du söker från någon annan av sidorna inom biblioteksnv.se får du upp träffar både på e-böcker och tryckta böcker. På e-bokssidan kan du också få tips på särskilda kategorier eller nyinkomna e-böcker, läsa mer om e-böcker eller följa en steg-för-steg-guide till e-bokslån.

När du lånat en e-bok kan du se den under Mina lån, och här kan du även att ladda ner samma e-bok flera gånger, till exempel om du vill läsa samma bok både på din telefon och din surfplatta.